Scroll Top
Fulya Mh. Büyükdere Cd. 74/D 10, 34394, Şişli

Facebook hedef kitlenize nasıl hitap edersiniz?

Facebook, kullanıcıların arkadaşları, aileleri ve beğendiği sayfalar ile etkileşim kurabilecekleri bir sosyal ağdır. Bu kanalda kullanıcılar yorum yapabilir, fotoğraf paylaşabilir, haberleri veya ilgilendikleri konularla alakalı içerikleri okuyabilir, canlı olarak sohbet edebilir ve kısa formlu video izleyebilirler. Paylaşılan içerik herkese açık olarak erişilebilir hale getirilebildiği gibi yalnızca belirli bir grup ile de paylaşılabilir.

Facebook hedef kitlenize nasıl hitap edersiniz?
Facebook hedef kitlenize nasıl hitap edersiniz?

2004 yılının Şubat ayında kurulan Facebook, Mark Zuckerberg’in kurduğu ikinci sitedir. İlk sitenin adı Facemash’di ve bu site Harvard öğrencilerinin bilgilerini ve resimlerini içeren, ilk sosyal ağ sitesiydi. Fakat Zuckerberg öğrencilerin bilgilerini ve resimlerini okul yönetiminden izinsiz kullandığı için, yönetim bir süre sonra Facemash’i kapattırdı. Bunun üzerine Zuckerberg, kullanıcıların kendilerine özel veya herkese açık bir profil oluşturabilecekleri ve birbirleriyle iletişim kurabilecekleri bir sosyal ağ sitesi kurmaya karar verdi. Bu siteyi kurabilmek için okuluna bir sene süreyle ara verdi ve oda arkadaşlarının destekleriyle birlikte o zamanki adıyla the Facebook’u yani Facebook’u kodlamaya başladı. 5 Şubat 2004 tarihinde kodlama işlemi bitti ve Facebook, Harvard öğrencilerinin kullanımına açıldı. İlk başlarda sadece Harvard öğrencilerinin kullanabildiği Facebook’un namı hızla yayıldı ve kısa bir süre sonra Kanada, İngiltere ve Meksika gibi diğer ülkelerden öğrencilerin de kullanımına açıldı. 2006 yılında ise Facebook, geçerli mail adreslerine sahip 13 yaş üstü herkesin kullanımına açıldı ve kısa bir süre içinde dünya çapında ünlü bir site haline geldi. Facebook’un adı ise Paper Facebook’tan geliyor. Paper Facebook, ABD’deki öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının kendilerini tanıtmak için doldurdukları formun adıdır. Türkiye’ de en çok kullanılan sosyal medya sitesi Facebook’tur ve Türkiye, dünyada Facebook kullanımında 4. sıradadır.

Görsele önem verin

Burada ilk odak noktanız profil ve kapak görseliniz olmalı. Kullanıcıların sayfanıza geldiğinde ilk dikkat ettiği ögeler oldukları için bu görsellerin önemi büyük. Sadece profil fotoğrafı e kapak görseli değil, paylaşımlarınızın görsellerine özenmeniz de çok önemli. Bu da bizi diğer maddemize getiriyor.

Paylaşımlarınızda tasarıma önem verin

Vermek istediğimiz mesajın en dikkat çekici ögesi olmanın yanı sıra mesajın kaliteli bir şekilde iletilmesi için de önemlidir tasarım. 140-280 karakterlik tweetler ve ondan da kısa kısa mesajlar sayesinde dikkat süremiz iyice azaldı. Azalan dikkat süresi ise kullanıcıların ilk izlenime daha fazla önem vermesine sebep oldu. Dolayısıyla görsellerin heyecan verici veya dikkat çekici olması gerekiyor! Sosyal medyada tasarımın önemli olmasının diğer sebeplerini sıralayalım:

-Tasarım, markayı anlatır. Tasarım profesyonellikten uzak ve markanın vermek istediği ana mesaja uygun değilse, uzun yıllar süren çalışmaları ve yaratılan iyi izlenimleri baltalayabilir. Buna karşın, iyi bir tasarım bir şirketin profesyonellik, kalite ve pazardaki konumuyla ilgili çok fazla anlam taşır.

– İyi bir tasarım ile daha çok görülür ve hatırlanırsınız. En iyi kampanya bile kendini ne kadar gösterebiliyorsa o kadar iyi performans gösterir. Diğer içeriklerin yarattığı gürültüyü aşıp öne çıkması, gürültüyü aştıktan sonra da doğru kitlenin dikkatini çekmesi ve tutması gerekir. Hedef kitlenize hitap eden bir tasarım ile akılda kalıcı bir kampanya oluşturmanız kolaylaşır. -Tasarım, mesajlaşmaya yönlendirir. İyi bir tasarım, vermek istediğiniz mesajı iletmekle kalmaz, cevap yazma isteği uyandırır ve müşteri ile karşılıklı bir konuşma yaratır.

-İyi bir tasarım mesajınızı hikayeleştirmeye yardımcı olur. İyi bir görsel veya video sayesinde ürün ve hizmetlerinizin müşterilerinizin hayatını nasıl kolaylaştırdığını ya da nasıl işe yaradığını gösterebilirsiniz. Güçlü bir görünüm yaratır. Güçlü bir görsel insanın aklında kalır. İstatistikler de bu konuda bizden yana, yazılı bir içeriğe kıyasla görsel olan bir içerik %94 daha fazla ilgi görüyor! Etkileyici bir tasarım her zaman dikkat çekiyor, güçlü bir görünüm yaratıyor ve güven uyandırıyor.

-Tasarım, dönüşümleri arttırır. Birçok insan tasarımın psikolojik etkisini küçümser. İnsanlar bir sayfada ilk veya en fazla nereye odaklanır, bir fotoğraf, renk veya yerleşim nasıl bir duygu uyandırır, bunlara odaklanıldığı zaman, başarılı bir şekilde tasarlanmış bir görsel dönüşümleri arttırabilir.

Kullanılan dili hedef kitlenize yönelik seçin

Burada hedef kitle analizi ve segmentasyon çok önemli. Öncelikle kimlere ulaşmak istediğimizi tespit etmeli ve sonrasında o kitleyi çekecek içerik ve paylaşımlar yapmalıyız.

Burada yapılan hatalardan birkaçı: Çok resmi bir dil kullanılması. Kurumsal hesabın kurumsallıktan çıkacak şekilde insanlaştırılması.

Alışverişe gittiğinizde veya yemek yediğinizde hizmet verenler sizinle nasıl iletişim kurduğunda sizlere nasıl davrandığında hoşunuza gidiyor? Çalışanın devlet dairesi gibi sizi gri bir dünyaya sokması motivasyonunuzu sıfırlayacaktır. Diğer yöne doğru çok fazla gitmek yine risklidir. Markette ilk defa gördüğünüz bir kasiyerin size arkadaşınız gibi çok samimi davranması, size şakalar yapması. Sosyal medya hesabını da bu şekilde görmek lazım; yani kullanılan dili güzel seçmeli. l İçerikleriniz hep sizden bahsetmesin. Paylaşımlarınız hep sizden bahsetmesin, hep sizin reklamlarınız olmasın. Unutmayın insanlar ilgi alanları için faydalı şeyler bulabildikleri kurumsal hesapları takip ederler. Sürekli reklam görmeyi kim ister ki? Bunun için ilk aşamada hedef kitlemizin analizine göre faydalı ve bilgilendirici, eğlenceli içerikleri paylaşmamız gerekli ve unutmayın hep temsil ettiğiniz markadan bahsetmeyin. Örneğin bir restoran markasının hesapları ile ilgili iseniz sürekli kendi tanıtımınızı yapmayın. İlgili keyifli videolara yer verebilirsiniz, menünüzde bulunan yemeklerin yurtdışında benzerlerinden bahsedebilirsiniz. Facebook’ta 2 paylaşım kendi tanıtımınız için ise yararlı ve kendinizden olmayan içeriğin 8 tane olmasını tavsiye ediyoruz. %20’lik bir oran yani.

İnsanları yanıtsız bırakmayın

Sosyal medya etkileşim içindir. Size ilgi gösteren, soru soran, yorum yapan ve şikayet eden insanları yanıtsız bırakmayın. Bir kişi size sosyal medya üzerinden ulaşıyor ve şikayetini iletiyorsa, kullanıcı müşteri hizmetlerine telefon edip sorununu iletmiş gibi bu kişi ile ilgilenmeli ve bu sorunu çözmek için çaba göstermelisiniz. Aksi durumunda marka algınızı aşağı doğru bir imaja yönlendirirsiniz. Sayfanız hazır olduğuna göre hedef kitlenize nasıl hitap edeceğinize odaklanabilirsiniz. İşte önerilerimiz: 8 3.

Facebook’un en önemli özelliklerinden biri: Segmentasyon

Sosyal medya pazarlamasında başarıya ulaşmak için genelde göz ardı edilen pazarlama aktivitesi hedef kitle segmentasyonudur. Sosyal medya pazarlaması sizlere bir web sitesine ziyaretçi çekmekten tutun; marka yaratma, marka tanıtımı yapma ve yeni müşteriler kazanma konusunda yeni yollar sunar ve hedef kitle segmentasyonu klasik pazarlamada olduğu kadar dijital pazarlama içerisinde de olmazsa olmaz bir adımdır. Ciddi bir pazarda başarılı olabilmek için bazı sistemli adımlara ihtiyaç vardır. Bunların en temelleri segmentasyon, pazar hedefleme ve pazar konumlandırmadır. Sosyal medya pazarlamasında oldukça ihmal edilen bu adımları önce tanıyalım, daha sonra sosyal medya pazarlaması ile ilişkinlendirelim. Segmentasyon, pazarı oluşturan benzer özelliklere sahip yani benzer mal ve hizmetleri tüketen gruplara ayrılmasıdır. İkinci adımımız olan pazar hedefleme ise tüketici gruplarının oluşturduğu her segmentin ticari açıdan değerlendirilip cazip olan kısımlarının belirlenerek hedef pazar olarak seçilmesi işlemidir. Son olarak pazar konumlandırma ise hedeflenen segmentteki tüketicilerin zihninde rakip markalara göre belirgin, farklı ve arzu edilebilir bir yer edinilmesidir. Bu kavram olmazsa olmaz sayılır çünkü her tüketici grubu farklı bir yapıya sahiptir ve bu gruplara aynı ürünü satmanız günümüz şartlarında mümkün değildir. Her segment için farklı bir ürün sunmanız, farklı bir iyileştirme yapmanız gerekir. Gelelim sosyal medya pazarlamasında hedef kitle segmentasyonunun önemine. Sattığımız ürün temelde belli özelliklere sahip bir tüketici segmentine hitap eder. Sosyal medya ise tüm dünyadır. Her yaştan, her renkten, her cinsiyetten insan vardır ama bizim ürünümüz herkese hitap etmez, yani ürünü satamayacağınız bir kitle yaratmanın bunun için para harcamanın bir anlamı yoktur. Bu sebeple segmentasyon tüm stratejimizin başarısını etkiler.

bir yorum bırakın

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.