Scroll Top
Fulya Mh. Büyükdere Cd. 74/D 10, 34394, Şişli

Site İçi Optimizasyon Nedir?

Site İçi Optimizasyon Nedir?
Site İçi Optimizasyon Nedir?

Site İçi Optimizasyon Site içi SEO çalışmaları şu şekilde sıralanabilir:

İçeriğin özgünlüğü ve kalitesinin denetlenmesi

Google kullanıcıya en iyi deneyimi yaşatmak adına son zamanlarda geliştirdiği algoritmalar ile içeriğin önemini daha da çok ortaya çıkardı. Kullanıcıların değerli bulacağı ve ihtiyacı olan içeriği kapsayan uzunlukta ve farklı/özgün bilgiler içeren içeriklerin ilk sıralarda pozisyon alması sağlandı. İçeriklerinizi sıklıkla güncellemeye de dikkat etmelisiniz.

Başlık ve açıklama düzenlenmesi

Meta açıklama nedir?

Meta description, web sayfanızın içeriği ilgili kısa bir açıklama yaptığınız ve arama sonuçlarında kullanıcıların görebildiği bir meta tag’dir. 160 karakterden az uzunlukta olması gereken meta descriptionlarda anahtar kelimelerinizi kullanmaya da özen göstermelisiniz.

Başlık nasıl oluşturulmalıdır?

Genellikle soru formatında olan başlık anahtar kelimenizi içermelidir. Google, başlığın başında bulunan anahtar kelimelere daha yatkın davranır. Başlığınızın 60 karakterden az olduğuna dikkat etmelisiniz. Görsellerin arama motorları tarafından okunabilir hale getirilmesi ve altyazı eklenmesi Google tarama yaparken fotoğrafların ne gösterdiğini göremez. Yalnızca görsellerinizin isimlerini algılayabilir. Bu sebeple görsellerinizi anahtar kelimeleriniz ile kaydetmelisiniz.

Site içi linklemelerin yapılmış olması

Sitenin güvenilirliğini ve içerik kalitesini arttırmak amacı ile hem kendi başka yazılarınıza hem de güvenilir kaynaklara site içerisinde linkleme yapmalısınız.

H etiketlerinin düzenlenmesi

Başlık etiketleri veya İngilizcesi: heading tags, Google’ın önem verdiği bir SEO konusudur. Başlıklarınızı belirlediğiniz bu HTML etiketlerinde; H1 (ana başlık) – H6 (en alt başlık) şeklinde bir sıralama yapılmaktadır. H1 olarak belirlediğimiz başlıkların altında en değerli bulduğumuz anahtar kelimeleri kullanmalıyız çünkü Google sizin sayfanıza bakarken etiketlere ve altındaki açıklamalara bakıyor. Etiketler hiyerarşik sırada kullanılmalı. Ör: H1 etiketinden sonra hemen H3 etiketine geçilmemeli. Ancak H1, H2, H3 gibi bir sıralamadan sonra tekrar H1 etiketine geçebilirsiniz.Her yazınızda en fazla bir tane H1 etiketi, 3 adet H2 etiketi kullanmalısınız. H-tag’leri kontrol etmek için online olarak bir sürü araç mevcut.

İlginizi çekebilir:  E-Posta'nın Önemi

Sosyal medya entegrasyonu

SEO performansını korumak ve artırmak için site sahipleri sitelerini sosyal medya platformlarında daha aktif konumlandırılmalıdır. Sosyal paylaşım butonlarının siteye entegrasyonunun sağlanması, eğer yoksa sosyal medya platformlarında profillerinin açılıp bu platformlarda aktif olarak bulunulması SEO değerini olumlu etkileyecektir.

Semantik markup

Semantic Markup, semantik (anlamsal) biçimlendirme anlamına geliyor ve aslında HTML dediğimiz kodlama veya işaretleme dili, kendi içinde semantik olarak nitelendirilebilir. HTML dil içerisindeki gibi ögeler arama motorlarına şekil ile ilgili bilgi verirken, gibi ögeler arama motorlarına içerik ile ilgili bilgi verir. Bizim de html tarafta dikkat etmemiz gereken düzenlemeler tam da bunlar. Kısacası, semantic markup bizim html dil içerisinde arama motorlarına içeriğimizle ilgili, içeriğimizi daha doğru tanıması ve indexlemesi adına gönderebileceğimiz mesajlar.

404 Hatası

Bu hata istenilen dosyanın web sunucularında bulunamadığı anlamına gelir. Aslında kullanıcı sunucuya bağlanıyor fakat istediği sonuca ulaşamıyordur.Bu sayfanın tasarımı çok önemlidir çünkü bu sayfa ile karşılaşan kullanıcı siteyi bir daha dönmemek üzere terk eder. Bu sayfada kullanıcıdan sorun bildirmesini, form doldurmasını talep edebilirsiniz, ana sayfaya dön gibi site içinde kalmasına yönelik call to action’lar ekleyebilirsiniz. 404 hatası veren sayfalarınızı belirlemeli ve sorunu çözmek adına aksiyon almalısınız.

301 yönlendirmeleri

301 Yönlendirme, ‘Redirect Permanent’ kalıcı olarak yönlendirme anlamına gelir. Web sitenizin içeriğini değiştirmeye veya başka bir projeye yönlenmeye karar verdiğinizde 301 yönlendirmesini kullanmak zorundasınızdır. Sitenizin içeriğini ve linklerini değiştirmek, arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Daha önce arama motoru tarafından indexlenmiş ve başka sitelerden link almış sayfalarınızın URL yapısını değiştirirseniz, insanlar o sayfalara ulaşamaz. Eski sayfaların adreslerini yenisine kalıcı olarak yönlendirdiğinizde yani 301 yönlendirmesi yaptığınızda, zararı minimuma indirmiş olursunuz.

İlginizi çekebilir:  Site Dışı Optimizasyon Nedir?

Sitemap

Sitemap, sitenizde yayınlamış olduğunuz içeriklere ait sayfaların linklerinin bulunduğu xml uzantılı bir dosyadır. Site Haritası web sitenizdeki sayfaların bir listesidir. Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. Web sitenizi kurduğunuzda ilk iş sitemap kurulumu yapmak olmalıdır.

Kelime zenginleştirmesi

Arama motorlarında ilk sırada olmak ya da featured snippetta bulunmak bir sürü farklı faktörden etkilenmekte. Bu faktörlerden bir tanesi ise arama sorgusunun ilk sıralarda çıkmasını istediğiniz sayfanızda bulunduğu sayıdır. Arama motorlarında yüksek sırada çıkma çalışmalarından bir tanesi kelime zenginleştirmesi, yani belirlediğiniz arama sorgularının sayfalarınıza eklenmesidir. Bunu yapmak için Google Analytics kullanabilirsiniz. Öncelikle kelime zenginleştirmesi uygulayacağımız sayfayı seçiyoruz. Sonra o sayfaya hangi sorgular ile gelindiğini listeliyoruz. Arama Sorgularınızı ve ortalama konumlarını belirledikten sonra, daha iyi sıralamalar ve arama trafiği için bunları optimize etmelisiniz. Arama sorgusu verilerinizi, 10’un üzerinde bir ortalama konuma sahip sonuçları göstermek için sıralıyoruz. Burada, uzun kuyruklu anahtar kelimelerimizi belirliyoruz. İçerikleri, başlıkları, açıklamaları bu anahtar kelimeleri kullanacak şekilde güncelliyoruz. Anlam bütünlüğü bozulmadan, daha fazla içerik ekleyerek bu kelimeleri ekliyoruz.

bir yorum bırakın

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.